9.3.09

Ekonomik kriz NBA'i de vuruyor

Malum küresel krizin en ciddi vurduğu ülke, krizin de başlangıç noktası olarak görülen ABD. Ülkede her ay ekonomik veriler daha da kötüleşiyor, işsizlik 25 yılın en yüksek seviyesine çıkıyor ve doğal olarak insanların alım güçleri azalıyor. Böyle bir atmosferden en hızlı ve kolay etkilenebilecek sektör de hiç şüphesiz eğlence sektörü. NBA de eğlence sektörünün önemli bir parçası. Milyon dolarlık kontratlar, devasa pazarlama ekipleri, milyonlarca seyirci vs. Takımlar ise mevcut ekonomik şartlardan oldukça kötü etkilenmiş durumdalar ve bu şartlardan olabildiğince az zarar görebilmek için alternatif yöntemler/stratejiler geliştiriyorlar. Bir kısmı ellerindeki kontratı devam eden pahalı oyuncuları daha ucuz ve kontrat süreli bitmekte olan oyuncularla takas etmeye çalışıyorlar ki finansal açıdan biraz rahat nefes alabilsinler. Sırf bu sebepten kısa bir süre önce New Orleans Hornets takımın önemli bir parçası olmakla beraber yüklü bir kontrata da sahip olan pivotu Tyson Chandler'i takas etmeye çabalamıştı. Pek çok ekip için takımlarını sağlıklı bir şekilde geleceğe taşınabilmesi kısa süreli başarılardan daha önemli bir duruma geldi.

Bu konudan hareketle, NBA'deki pek çok takım azalan seyirci ortalamalarından şikayetçi. Bu trendin önümüzdeki sene daha da artacağını öngörüyorlar ki taraftarlarını salonlarda tutabilmek için kombine bilet fiyatlarında indirime gitmeye başladılar. Son olarak üstteki fotoğrafta görülen salona sahip (Izod Center) New Jersey Nets de kriz nedeniyle bir açıklamada bulunmuş. Gelecek sezon için kombine bilet almayı planlayana taraftarlarına bir kolaylık yapıp, ücretin 10 taksitle ödenebilmesine olanak sağlamış. Her ne kadar Türkiye'de taksit uygulaması hayli yaygın olsa da ABD'de çok sık karşılaşılabilen bir şey değil. Özellikle 10 ay gibi uzun vadeler. Ayrıca Nets yönetimi, geçtiğimiz aylar içerisinde işlerinden kovulan kombine bilet sahiplerine ücretlerinin iade edileceğini de belirtmiş. Ayrıca gelecek sezon için, bilet fiyatlarında da bir artışa gitmeyeceklerini ve büyük olasıkla da %10 gibi indirim uygulayacaklarını söylemişler.

Önümüzdeki aylar ve olasıkla 1-2 yıl NBA takımları için pek kolay geçmeyecek. Finansal açıdan dara düşen pek çok takım görebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder