6.5.09

Sanatçı bir aile; Kleiza'lar...

 
Yukarıdaki fotoğrafta yer alanlar Denver Nuggets forması giyen Litvanyalı forvet Linas Kleiza'nın anne ve babası. Çoğu NBA yıldızının aksine, Linas görece daha varlıklı ve okumuş bir aileden geliyor. Varoşlarda basketbol oynayarak çetelerin arasından sıyrılan ve tabi bolca para kazanarak refaha ulaşan siyahi basketbolculardan bu manada ayrılıyor diyebiliriz.

Baba Egidijus Kleiza ve anne Kristina Kleiziene, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta "Vilnius Sanat Akademisi"nde eğitim görmüşler. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının akabinde ülkede yaşanan ekonomik ve sosyal çalkantılardan bunalarak 1995 yılında New York'a göç etmişler. Ama iki oğulları Linas ve Zilvanas'ı bir süreliğine geride bırakmak durumunda kalmışlar. Bu sırada 11 yaşında olan Linas, göstermiş olduğu performans sayesinde Litvanya basketbol akademisine seçilmiş. Daha sonra Klezia'lar Amerika'daki hayatlarını belli bir raya sokunca oğullarını da yanlarına almışlar ve 2001 senesinde 16 yaşında iken Kleiza liseye başlamış. Liseyi bitirdikten sonra ise 2 sene Missouri Üniversitesi'nde basketbol oynamış; tabi bu arada o 2 sene süresince takımın en skoreri ve en çok ribaund alan oyuncusu olmayı başardığını da belirtmek lazım.

Kleiza, 2005 senesinde draftın ilk tur 27. sırasında Portland Trailblazers tarafından seçilmesine rağmen hemen Denver Nuggets'a takas edilmiş. Daha sonra gelişenleri ise az çok herkes biliyor. Denver'da giderek daha fazla dakika alan Kleiza, takımın önemli yedeklerinden biri haline geldi. Uzun boyu ve gelişmiş fiziği sayesinde hem savunmada hem de hücum da belli bir sertlik ortaya koyarken aynı zamanda üç sayı çizgisi gerisinden de önemli bir silah olmayı başardı.

Her ne kadar anne-babası sanat ile içli dışlo olsalar da Linas'ın  bu konuda pek bir yeteneği yok. Kendisi öyle diyor en azından; "Sanata gelince, neredeyse hiç yeteneğim yok. Hatta, çizgi bile çizemeyecek vaziyetteyim." Fakat sezon bitip yazın eve döndüğünde zaman zaman ailesine yardım da etmiyor değilmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder