4.6.09

Kobe: Finallerin yalnız adamı

 
Kobe Bryant'ın sevdiğim oyunculardan biri olduğu bir kaç kez burada dile getirmiştim. Bilhassa son senelerde Kobe ve LeBron'un kıyaslandığı muhabbetlere ya da yazılara denk geldiğimde her zaman Kobe'yi tercih edeceğimi belirtmiştim. Elbette LeBron'un basketbol yeteneklerini göz ardı edemem; Allah çarpar zira... Ama benim Kobe'nin tarafında olmaya ve ona sempati duymaya iten nedenlerin başında 13 yıllık kariyeri boyunca göstermiş olduğu performans, şampiyonluk yüzükleri ve her zaman kendini geliştirmek için çaba sarfetmesidir. Tabi bir de insanların ağız birliği etmişçesine eleştirdiği ya da beğenmediği oyunculara karşı içimde uyanan ve mani olamadığım sempati duygusu var. Aynı şey örneğin Inter'in Portekizli teknik direktörü Jose Mourinho için de geçerli; severim kendisini... Netice olarak LeBron tam manasıyla Kobe ile karşılaştırabilmesi için kariyerinin sonlarına doğru geçmişine bakıp başarılarını ve oyununu değerlendirmek lazım. O nedenle henüz bu tarz değerlendirmeler için daha erken olduğunu düşünüyorum.

Yarın sabaha karşı başlayacak final serisi ile birlikte Kobe de 6. NBA finalini oynamış olacak. İşin enteresan bir noktası da rakiplerin hepsinin de farklı takımlar olması. Sırasıyla; Indiana Pacers (2000), Philadelphia 76ers (2001), New Jersey Nets (2002), Detroit Pistons (2004), Boston Celtics (2008) ve Orlando Magic(2009)... Ortaya çıkan bu durum nedeniyle; aslında Kobe'nin tam anlamıyla şampiyonluk için mücadele ettiği sabit bir rakibi olmadı. Örneğin 1980'li yıllarda Larry Bird-Magic Johnson (3 kez NBA finallerinde karşı karşıya geldiler) arasında yaşanan rekabet gibi... Her defasında karşısında farklı birini buldu Kobe.


Bir de şöyle bir durum var ki göz ardı edilmesi oldukça zor. Bir yanda kariyeri yükselmeye devam eden 24 yaşındaki LeBron James; diğer tarafta ise bu yaz 31 yaşına ulaşacak olan Kobe Bryant. O nedenle bu iki isim arasında sezonlara yayılan efsanevi bir düello umut eden pazarlamacılar, NBA yöneticileri, marka uzmanları vs. sonuç olarak avuçlarını yalamak durumunda kalabilirler ne yazık ki. Aralarındaki yaş farkı ve LeBron'un muhtemel bir Cleveland Cavaliers'ten ayrılışı bu rekabeti daha doğmadan kadük bırakabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder