NBA'in malum bir politikası söz konusu. "19 artı 1" olarak ifade de edilebilecek olan bu politika uyarınca NBA'de bir oyuncunun forma giyebilmesi için en az 19 yaşında olması ve liseden mezun olduktan sonraki 1 senesini NCAA'de ya da dünyanın diğer bir ülkesinde basketbol oynayarak geçirmesi gerekmekte. Böyle bir kuralın varlığı NBA'e giderek daha fazla lise mezunu oyuncunun direkt draft edilmesiyle alakalı. Daha yeterli fiziksel ve mental gelişimini tamamlamamış genç oyuncuların para ve şöhret amacıyla NBA'de yer almasına sıcak bakmıyorlar. Bir nebze doğru bir şey; zira menajerlerin ve daha çok fakir aile bireylerinin de baskısıyla bir an önce NBA'de yer alarak finansal rahatlığa kavuşmayı arzulayan pek çok oyuncu var. Gerekli olgunluğa ulaşmayanlar için bu ani yükseliş pek çok yan etkiyi de içinde barındırıyor ve kariyerlerinin belki de gereğinden çok daha kısa sürmesine neden oluyor. NBA bir makina gibi yetenekleri öğütüyor ve bu düzene tam hazır olmayanlar da unutulup gidiyor.
Fakat NBA'in bu politikasını mantıklı bulmayanlar ya da arzu edildiği neticeyi elde edemediğinden yakınanlar da yok değil. Örneğin, ABD Kongresi üyelerinden Steve Cohen gibi... Yukarıda ekran görüntüsünü de koyduğum bir mektup yazmış kendisi. Adresi ise NBA Komisyoneri David Stern. Kısaca özetlemek gerekirse "19 artı 1" kuralının işe yaramadığından ve daha da kötüsü insanlar arasındaki fırsat eşitliğine mani olduğundan dem vurmuş kendisi. Savını desteklemek için de internette yer alan bazı yazılara atıfta bulunmuş. Ayrıca Amerika'da yer alan diğer liglerde (MLB, NHL, NASCAR, MLS vs.) böyle bir kural olmadığını hatta Avrupa'da profesyonel liglerde gerekirse 14 yaşındaki oyuncuların bile takımların formasını giyebildiklerini belirtmiş. Ve tabi şu an NBA'in kalbürüstü sayılacak oyuncuları olan Kobe Bryant, LeBron James, Kevin Garnett, Dwight Howard'ında liseden mezun olur olmaz NBA'e adım attığını ve performanslarının da ortada olduğunu ifade etmiş. Bu arada mektubun tam metnine ilgili adresten ulaşabilirsiniz.
Bu istek NBA yönetiminde yankı bulur mu bilemiyorum ama bazı noktalarda da doğruluk payı yok değil. Bu husus biraz ortada bir durum açıkçası; iyi ve kötü örnekler var çünkü. Ben de çok kesin bir fikre varamıyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder