20.2.09

Kim bu Shane Battier?

Öncelikle şunu belirtmek gerek; Shane Battier kesinlikle All-star seviyesinde olan bir oyuncu değil. Hatta herhangi bir takım taraftarının ya da yöneticisinin takımında görmeye can atabileceği türden bir oyuncu da değil. Tabii tüm bunlar, onun oynadığı takımlara büyük bir katkı sağlayabileceği gerçeğini göz ardı etmemizi de gerektirmiyor. Bilhassa oyunun savunma kısmında hayli etkili olabilen ve rakip takımın en skorer dış oyuncusunun verimliliğini maç içerisinde hayli düşürebilen bir meziyete sahip. Rakibin Kobe ya da LeBron olması ise fazla bir şey değiştirmiyor. Üst düzey bir konsantrasyon yeteneği var Battier'in.

Aslına bakılırsa kariyeri boyunca istatistikleri hiç bir sezon çok etkileyici olmadı. Örneğin, şu an itibariyle kariyer ortalaması maç başına 10.1 sayı ve 4.8 ribaund. Bu sezon içinse yine sırasıyla, 6.8 ve 4.9. Tabi bu noktada, bu sezonun belli bir kısmında onun sakat olduğundan dolayı sahaya çıkamadığını da belirtmeden geçmemek lazım. Tüm bu istatistiklerin ışığında ilginç olan ise, sahada kalma süresi açısından kariyer ortalaması yaklaşık 34 dakika. NBA ve oradaki yapılanma göz önünde bulundurulursa hayli etkileyici bir rakam, değil mi? Battier'i bu derece tutulan bir oyuncu yapan ise genellikle istatistik kağıdında herhangi bir şekilde rakamlara dökülemeyen alanlardaki etkinliği. Misal, rakip skorerin hücumdaki ritmini bozması ya da takımının defansta daha etkin olmasını sağlayan ufak hareketler...


Shane Battier ve onun gözden ırak kalan ama etkileyici olmayı da başarabilen performansı hakkında NY Times Magazin'de Michael Lewis'in kaleme aldığı uzun ama hayli bilgilendirici bir makale yayınlandı. Bu sayfadan tamamı okunabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder