13.3.09

Gianluca Basile - İtalya'nın oyun kurucu kralı

Avrupa basketbolunda en beğendiğim oyun kuruculardan biridir İtalyan Gianluca Basile. 3 sayılık atışların uzmanıdır. Basile dendiğinde aklıma direkt çok zor noktalardan, son saniyelerde ya da el üstünden rakip potaya atılan üçlükler geliyor.

Dün gece Euroleague'in son hafta maçında Barcelona çeyrek finale kalma umutlarını daha önceden yitirmiş Maccabi Tel Aviv ile deplasmanda karşılaştı. Spormax'tan maçı bölüm bölüm izleme şansım oldu ve Basile'nin üçlük manasında coştuğu maçlardan biriydi. Onun için bugün Basile'den bahsedeyim dedim. 7 adet üçlük basket kaydetti  ve bunu sadece 9 şutla başardı. Maçı da 23 sayı ile tamamladı.

Basile, Avrupa basketbol dünyasında çok sık karşılaşılmayan bir özelliğe sahip kariyerinde. 15 senedir profesyonel basketbol camiasının içinde olmasına rağmen şimdiye kadar sadece 3 takımın formasını giydi. Kendisinin oynadığı takımlara görece bağlı olduğu söylenebileceği gibi, aynı zamanda o takımların kendisinden hayli memnun kaldıkları da ifade edilebilir sanırım. Kariyerinin ilk 4 senesinde Reggio Emilia'da, daha sonraki 7 senede 2 şampiyonluk yaşayacağı Furtitudo Bologna'da oynadıktan sonra; son 3 senedir de Barcelona'da yer alıyor.

İtalya Milli Takımı formasıyla da bazı başarılara imza attı. Eurobasket 99'da altın ve Eurobasket 2003'te de bronz madalya kazanan takımlarda yer alırken, aynı zamanda Atina 2004'deki olimpiyatlarda gümüş madalyayı da boynuna takma şerefine nail oldu. Bu arada mutlaka belirtmek gerekir ki, bu başarıları kazanan İtalya takımı çok iyi bir jenerasyonun ürünüydü. O zamanki kadrodan bir kaçının ismini verirsem okuyanlar da bana hak verecektir diye düşünüyorum. Gregor Fucka, Carlton Myers, Andrea Meneghin, Giacomo Galanda, Dennis Marconato, Alessandro Abbio, Roberto Chiacig ve tabi Gianluca Basile. Nasıl etkileyici değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder