30.4.09

Basketbol salonları - #7 PalaLottomatica

Her ne kadar Lottomatica Roma Avrupa kupalarında iddialı bir takım olamasa da (İtalya Ligi'nde yaşanan mali problemlerin de etkisiyle elbette) maçlarını oynadığı PalaLottomatica ise görülmeye değer salonlardan biridir. Bu arada üstteki fotoğrafa tıklarsanız çok daha büyük olan versiyonu görebilirsiniz.

Basketbol maçlarında 10,000'in biraz üzerinde seyirciyi ağırlayabilen bu salon, aynı zamanda mimari özellikleri nedeniyle de konser tarzı organizayonlar için tercih edilen bir mekan vazifesi görmekte. Örneğin aşağıdaki foto, Oasis'in PalaLottomatica'da 2006'da verdiği bir konserde çekilmiş. Aynı Real Madrid'in salonu Palacio Vistalegre gibi oval bir yapıya sahip ve tribünler de dik olduğu için konserler iyi izlenir gibi duruyor.

2003 yılında yeniden restore edilip modern bir görünüme kavuşturulan salonun hikayesi 1956 yılına kadar gidiyor. O sene tasarımına başlanan salon, 1960 yılında Roma'da düzenlenen Yaz Olimpiyaları'na yetiştirilebildi. Bahsettiğim o restorasyona kadar ismi PalaEUR imiş. Bu arada EUR, Roma'nın dışarılarında kurulmuş büyük bir kompleks olan "Esposizione Universale Roma"nın kısaltması. Kompleksin de tarihi oldukça eskilere dayanıyor; zira Faşist lider Benito Mussolini, İtalya'da faşizmin 20. yılını kutlamak için bu kompleksin 1942'de tamamlanmasını istemiş. Tabi araya 2. Dünya Savaşı girince bu amaca ulaşılamamış. Daha sonradan savaşın da bitmesiyle birlikte, farklı bir mimarı anlayış ile hem kompleks hem de içerisindeki salon tamamlanmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder