16.3.09

Adriyatik Ligi nedir, ne değildir?

Adriyatik Ligi, Makedonya dışında eski Yugoslavya'nın parçası olan 5 ülkenin takımları ile oluşturulmuş bir bölgesel ligdir. Bu ülkeler Slovenya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan ve Karadağ'dır. Bahsi geçen ülkelerin yerel liglerinde rekabetin görece az olduğu ve tüm bu ülke temsilcilerinden oluşan bir ligin de pazarlama açısından doğru bir hamle olacağı nedenlerinden dolayı böyle bir organizasyon oluşturulmuş.

Adriyatik Ligi, Slovenya'nın başkenti Ljubljana şehrinde 2001 yılında resmi olarak kurulur. Ligin sponsoru ise 2006 yılında kadar bu ünvanı üstlenecek olan Good Year'dır. Şu sıralar lige ismini veren sponsor Sloven bankacılık devi NLB. Kurulduğu seneden bu zamana kadar ligde yer alan takımların hepsi yukarıda da bahsettiğim üzere eski Yugoslav cumhuriyetlerinin temsilcileridir. Bu minvalde yaşanan tek istisna ise 2002-2003 sezonunda lige bir sezonluğuna katılan İsrail temsilcisi Maccabi Tel Aviv.

Yıllar içerisinde ligde yer alan takım sayıları değişse de şu an itibariyle 14 takım mücadele ediyor. Ülkeler bazında, ligde bulunan takımların isimleri ise şu şekilde: Sırbistan (Kızılyıldız, Partizan, FMP Zeleznik, Hemofarm ve Vojvodina), Hırvatistan (Cibona Zagreb, KK Zagreb, Split ve Zadar), Slovenya (Union Olimpija, Helios Domzale, Krka Nova Mesto), Bosna Hersek (KK Bosna) ve Karadağ (Hemofarm). 7 sezonluk lig tarihinde Partizan ve FMP Zeleznik'in iki, Hemofarm, Zadar ve Union Olimpija'nın birer şampiyonlukları bulunuyor.

Tüm bu yapılanmanın ise yerel ligler üzerinde önemli bir etkisi var. Şöyle ki; Adriyatik Ligi'ne katılan takımlar ligin normal sezonu içerisinde çift devreli olacak şekilde 26 maç oynadıklarından dolayı bağlı oldukları kendi yerel liglerde ilk aşamaya katılmıyorlar. Hırvat ve Sırp temsilcileri hem Adriyatik Lig'inin hem de Avrupa kupalarının yoğun maç trafiği nedeniyle direkt liglerindeki ikinci aşamaya iştirak ediyorlar. Slovenya'da ise işler biraz daha farklı. Bu tarz bir ayrıcalık sadece Union Olimpiaja'ya tanınmış durumda; Helios Domzale liginde normal sezon maçlarını oynamaya devam ediyor.

Normal sezonun son haftasına girilirken ligde liderliği 22 galibiyet ile Partizan üstlenmiş durumda. Sırasıyla Cibona Zagreb, Kızılyıldız ve Hemofarm, Partizan'ı takip ediyor. Ligde ilk sekiz içerisinde yer alan takımlar tek maç üzerinde oynanacak seriler neticesinde aralarında şampiyonu belirleyecekler. Çekişmeli bir sezon devam ediyor, sonuçları fırsat buldukça buraya eklemeye çalışacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder