30.3.09

Rasho Nesterovic - Bir NBA vakası daha

NBA'de kaliteli uzun konusunda yaşanan eksikliğin en önemli tezahürlerinden biri de, Rasho Nesterovic'in 10 senedir farklı takımlarda da olsa bu ligde oynuyor olabilmesi bana kalırsa. Hafta sonu Indiana Pacers'ın Chicago Bulls ile oynadığı maçı izledim; onun için bundan bahsetmek istedim.

Kinder Bologna'da oynarken gelecek vaad eden genç bir pivottu Nesterovic. Yetenekleri ve fiziksel özellikleri itibariyle Avrupa basketbolu için biçilmiş kaftandı aslında. Fakat o pek çok genç basketbolcunun hayalini takip ederek NBA'de oynamayı tercih etti ve 1998 Draft'ında ilk tur 17. sıradan Minnesota Timberwolves tarafından seçildi. 5 senelik Minnesota tecrübesinin bir tek son yılında biraz kıpırdanma gösterebildi, fakat o yaz kontratının da bitmesiyle birlikte San Antonio Spurs'e geçti. Orada da üç sene oldukça vasat takıldıktan sonra, ki son senesinde maç başına ortalaması 18 dakikaya kadar inmişti, Toronto Raptors macerası için sınırın kuzey tarafına geçti. Toronto'da geçirdiği sezonlar boyunca 7.5 sayı-4.5 ribaund ortalamaları tutturduktan sonra bu senenin başında Indiana Pacers'a zıpladı. Bu sezon için şimdilik 7.5 sayı ve 3.5 ribaund ortalamalarına sahip. Son 7 senedir sahada en az kaldığı sezonunu yaşıyor. Tabi ilerleyen yaşı ile birlilkte (33) performansında belli bir düşüş yaşaması normal.

Bir kere inanılmaz derece yavaş ayaklara sahip ve o nedenle de atletik takımlara karşı çok zorlanıyor. Rakip basketbolcuların üzerinden smaç vurduğu posterlik görüntülere sahip diyebilirim. Yavaş ayaklarına ek olarak; sıçrama yetenekleri de sınırla. Hayli uzun bir oyuncu olmasına rağmen kariyer ribaund ortalaması sadece 5.3. Neticede bu saydıklarım onun fiziksel özellikleri ve ne kadar çok çalışsa da belli bir noktanın ötesinde geliştirilebilmesi pek mümkün değil. Ama oyun içerisinde gösterebileceği mücadele azmi, kararlılık, mağlubiyete karşı geliş gibi daha mental özellikler açısından ne yazık ki çok eksik; ve performansı ile alakalı en sevmediğim kısmı da bu zaten. Zor anlarda, tansiyonun giderek yükseldiği anlarda Tabiri caizse "pısıyor". Dişini gösterene karşı pek bir şey yapmıyor.

Fotoğraflar dün gece evlerinde oynadıkları Washington Wizards maçının sonrasında çekilmiş. Kırgızistan genç basketbol takımı, programları kapsamında Indiana'yı ziyaret etmiş. Neden bilemiyorum ama maçtan sonra Nesterovic ile tanıştırılıp, onun imzalı fotoğraflarını almışlar. Organizasyonu düzenleyenler, Amerika dışından bir ülkeden ziyarete gelmişler, o nedenle onları yine Amerikalı olmayan bir oyuncu ile kaynaştıralım mı demişler bilemiyorum. ABD'dekiler dünyaya karşı biraz ilgisizdir ve insanların çoğuna aralarındaki mühim farklara rağmen aynıymış gibi muamele ederler. Bu da o manada bir olay olabilir... Neyse, genç Kırgız takımıyla ilgili hüzün verici bir durum ise şu; geçtiğimiz yaz seyahat ettikleri uçak düşünce takımdaki 10 kişi hayatını kaybetmiş. ABD'ye düzenledikleri bu seyahat da bu kapsamda olabilir gibi geldi bana. Detaylar konusunda bir malumatım olmadığı için fazla yorum yapamayacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder