29.4.09

Brandon Jennings: "Ben doğru olanı yaptım"

ABD'de son günlerde yoğun olarak konuşulan olaylardan birisi de geleceği oldukça parlak olarak görülen lise öğrencisi Jeremy Tyler'ın Louisville Üniversitesi'nin teklifini red ederek ve bir de üzerine lise son sınıfı pas geçerek Avrupa'da profesyonel basketbol oynamak hedefinde olduğunu açıklamasıydı. Neticede Amerika'da on yıllardır süre gelen kurulu kemikleşmiş bir sistem var. Lise'den mezun olan basketbolcular NCAA'de mücadele eden üniversitelerde burslu olarak oynamaya devam ederler; 4 sene içerisinde de potansiyellerine ve beklentilerine göre drafta katlıp bir NBA takımı tarafından seçilirler. Elbette bir ara bu sistem, liseden direkt NBA'e geçişlerle hafiften sallanmaya başlamıştı. (bkz. Kobe Bryant, Kevin Garnett, Jermaine O'Neal, Dwight Howard ve LeBron James) Fakat sonradan NBA yönetimi olaya müdahele ederek, lise oyuncularının en azından bir sene üniversitede okumasını/oynamasını zorunlu kılmıştı.

Tabi sistemde hala eksiklikler ya da daha doğrusu gedikler bulunuyor. Oyuncular arzu ederlerse liseden mezun olduktan sonra Avrupa'ya transfer olup daha sonradan draft'a katılabiliyorlar. Tıpkı bu yaz Brandon Jennings'in de aynen yapacağı gibi... Jennings, geçen sene Kaliforniya Oak Hill Akademesi'nden mezun olduktan sonra notları da iyi bir okuldan burs almasına pek yetmediği için NCAA'de oynamayı tercih etmedi ve İtalya'nın Lottomatica Roma takımına transfer oldu.

New York Times, bu iki olaydan hareketle bir haber yapmış. Önemli kısımları elimden geldiğince buraya aktarmak istedim.

Jennings, Lottomatica Roma forması altında çok da etkileyici bir sezon geçirmiyor. Şimdiye kadarki performansı ise maç başına 17 dakika ve 5.5 sayı. O nedenle, bu yaz yapılacak 2009 NBA Draft'lerindeki etkisinin azaldığını savunan görüşler var. Draft'ın ilk 15'i içerisinde ya da ona yakın bir sıralarda seçileceği tahmin ediliyor.

Geçen hafta kendisiyle yaptığımız bir e-mail röportajında aldığı karar hakkında hiç bir pişmanlık duymadığını ve Tyler'ı da bu hususta teşvik edebileceğini ifade etti. "Bir birey ve oyuncu olarak hayli geliştim. Aynı zamanda ailem de bu tercihten önemli bir deneyim elde ettiler. Profesyonel kariyerimde beni ileriye taşıyacak bir karar olduğuna inanıyorum."

Zaten daha sonradan görüştüğümüz 2 NBA yöneticisi de Jennings'in aldığı bu önemli karardan dolayı bir zarara uğramadığını düşündüklerini söyledi. Hatta yöneticilerden bir tanesi, takımda yıldız olmamak, yedeklik duygusunu tatmak ve yaşça büyük takım arkadaşları ile beraber olmak gibi deneyimlerin NBA'de yaşayacağı ilk çaylak sezonunda ona büyük faydalar katacağını ifade etti. "Sonuç olarak, siz bir çocuğu farklı bir kültüre ve ülkeye koyuyorsunuz; ve onun da büyümek ve olgunlaşmaktan başka seçeneği kalmıyor."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder