6.4.09

Lietuvos Rytas Euroleague'de

Eurocup'da uzun maraton nihayet sona erdi ve dün geceki final maçıyla birlikte Lietuvos Rytas şampiyonluğu kazandı. Bu sayede çok çok değerli olan gelecek sezon Euroleague'de oynama hakkını da elde etmiş oldular. 7 senedir düzenlenen Eurocup'ta kupayı 2. kez kazanabilen ilk takım olmayı da başardılar. Daha evvelki şampiyonluklarını 2004-05 sezonunda finalde Yunanistan temsilcisi Makedonikos Kozani takımını yenerek elde etmişlerdi.

Açıkçası dünkü final maçı son zamanlarda izlediğim en heyecanlı ve çekişmeli final müsabakalarından biri oldu. Son çeyreğe kadar genel olarak Rus temsilcisi BC Khimki'nin üstünlüğü vardı; zira son çeyrekte fark bir ara Khimki lehine 13 sayıya kadar çıkmıştı. Fakat hiç beklenmedik şekilde, Lietuvos Rytas inanılmaz bir direnç göstererek ve üzerine bir de hücumda çok zor basketleri sayıya çevirerek rakibini yakalamayı başardı. Zaten son çeyreğin de skoru 27'ye 12 Rytas lehineydi. O ana kadar son derece dengeli ve kontrollü bir oyun sergileyen Khimki'nin son 8-9 dakika içerisinde göz göre göre dağılması ise hayli şaşırtıcıydı. Kenar yönetimi ve takımın Carlos Delfino, Jorge Garbajosa gibi yıldız isimleri bu dağılmayı engellemeye muvaffak olamadılar. Bir şeyler yapıp takımı bu düşüşten kurtarmaya çalıştıkça batağa daha da çok saplandılar ve nihayetinde Rytas'a 80-74 yenilmekten kurtulamadılar.
Rytas adına maçın etkilisi ismi pota altı oyuncusu Marijonas Petravicius idi. 8/9'luk 2 sayı isabeti ile 20 sayı üretirken, üzerine 7 ribaund, 1 asist ve 1 blok da yapmayı başardı. Zaten hem bu maçtaki hem de genel olarak Final-Eight'teki performansı ile finallerin MVP'si olarak seçildi kendisi. Onun dışında son çeyrekte kaydettiği hayati sayılar ile Rytas'ın kupayı kaldırmasında Steponas Babrauskas da mühim bir rol oynadı. 18 sayı, 5 ribaund, 3 top çalma ve 1 asist ile öne çıktı. Khimki de ise Kelly McCarty (20 sayı) ve Carlos Delfino (16 sayı) dışında parlak bir oyun sergileyen olamadım; üstelik oyun kurucu pozisyonunda Milt Palacio ve Jorge Garbajosa kendilerinden beklenen performansların çok uzağındaydılar.

Açıkçası sezon başı milyon dolarlar harcayarak yola çıkan ve Euroleague'a kalma hedefini kılpayı kaçıran Khimki için gelecek sene çok farklı olabilir. Zira Rus takımlarını da derinden etkileyen malum ekonomik kriz nedeniyle, Khimki yönetiminin aynı miktarda parayı bu işe yatıracağını düşünmüyorum. Bu nedenle takımdaki yıldız isimlerin ayrılacağı öngörüsünde bulunmak da çok yersiz olmaz.

Son senelerde, Litvanya basketbolunu Zalgiris Kaunas'dan daha iyi temsil eden ve ortaya koyan Lietuvos Rytas'ın Euroleague yer alacak olmasından dolayı memnunum. Zaten en son 2 sene evvel mücadele ettiklerinde de güzel bir performans sergilemişlerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder