21.5.09

Efsanevi Kadrolar - Hırvatistan Milli Takımı 1992

 
Geçenlerde Drazen Petroviç hakkında yazdığım yazıdan sonra onunla bağlantılı olarak 92 Barcelona Olimpiyatları'na katılan Hırvatistan Milli Takımı'ndan da "Efsanevi Kadrolar" başlığı altında bahsetmek istedim.

Bağımsızlıklarını kazandıklarından sadece 1 sene sonra düzenlenen olimpiyatlarda oynadıkları oyunla herkesin takdirini kazanmışlardı. Zaten finale kadar yükselerek oyunlar öncesindeki hedeflerine ulaşmışlardı; çünkü Dream Team'in kupayı kaldıracağından kimsenin şüphesi yoktu. Çok genç bir ülke ve onun halkı için de oldukça gurur ve mutluluk verici bir başarı olsa gerek. Tabi gelecek için de hayli teşvik edici bir sonuçtu bu.

Efsanevi takımın efsanevi kadrosuna gelince... Yukarıdaki fotoğrafta yer alan isimler şöyle:
  • Baba isimler: Dino Radja, Toni Kukoc, Zan Tabak, Stojko Vrankovic, Arijan Komazec, Drazen Petrovic, Vladan Alanovic.  
  • Yan karakterler: Danko Cvjeticanin (Yugoslavya ve Hırvatistan formaları ile 5 madalyası var), Velimir Perasovic, Franjo Arapovic, Alan Gregov, Aramis Naglic. 

2 yorum:

  1. Bu kadrodan 3 oyuncuyu Türkiye'de görmüştük. Vladan Alanovic.. Domalanlarda soldan üçüncü. Önce Tofaş'a gelmişti. Skorer yönü kuvvetliydi. Sonra Telekom'a geldi. Sezon sonunda play offlardan kısa süre önce gelmişti. Eskisi kadar skorer değildi. Ama çok daha iyi asistçiydi. Zan Tabak da geldi Türkiye'ye.. Fenerbahçe Ülker'e Abdulrauf'lu kadrodaydı. Fener'e NBA'den gelmişti. Fener'den sonra da NBA'e gitmişti. Sonra Real Madrid'de de gördük.. Peki 3. kişi kim? Franjo Arapovic Muratpaşa'ya gelmişti. Bir kaç maç oynayıp yok oldu. Kendi mi gitti kulüp mü gönderdi hiç bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Evet bu kadro efsanedir. Sadece başarıları sebebiyle değil. Bugünkü Avrupa basketbolunun temellerini oluşturan en iyi kadrolardan birisidir bu. O yıllarda basketbol bu güne kıyasla çok daha yumuşaktı, savunma dirençleri daha azdı ve oyun daha yavaş oynanıyordu ama bugünün Avrupa basketbolundaki temel prensipler olan kadronun çabuk ve iyi şut atabilen oyunculardan kurulu olması, yardımlaşma için çabuk ayaklara ve oyun bilgisine sahip oyuncuların birlikteliği ve özellikle uzun oyuncuların gücü ve boyalı alanı kapatma yetenekleri kadar şut, top sürme yeteneklerinin ve çabukluklarının gelişmiş olmasının izlerini en iyi bu Hırvatistan kadrosunda görüyorduk.

    YanıtlaSil